söndag 4 november 2012

Adventskalender

Det må vara några veckor kvar till december men jag är övertygad om att veckorna dit kommer att rusa fram eftersom till och med varenda helg är uppbokad fram till jul! Kort och gott, skulle det bli någon julkalender till Tage kunde det lika gärna ske nu! I min familj är det nämligen tradition att ha paketkalendrar som nedräkning i december. Det har aldrig varit dyra presenter i centrum, utan bara själva grejen att på starta dagen med en julskumstomte eller en pusselbit som så småningom blev ett helt pussel (I Tages är det ett adventssljus, ett uppdelat Duplopaket, russin, kex och djur som redan är hans…).  Pappa gjorde kalendrarna och mammas jobb blev att fylla dem.  Jag önskar att den här kalendern ska tas fram i många år framöver och om det skulle bli fler barn någon gång tänker jag att man kan hänga fler paket från varje klädnypa, märkta med namn.


Konstruktionen är enkel och jag fick inspiration från Pinterest (missa än en gång inte denna idéapp!). Det är en bräda i botten (100x15cm) som jag både grundade och ytmålade i halvblankt vitt (tack Svärfar för slattar och spillbräda). Sedan plockade jag isär 24 träfärgade klädnypor för att slippa färg på metalldelarna, målade dem i en mörkröd hobbyfärg (15kr ÖoB resp. Panduro 29kr/burk) och lät dem torka innan jag fixmålade delarna jag hållit i första gången.  Jag hade tänkt att frihandsmåla siffrorna helt och hållet men av en slump sprang jag på en mall på Harald Nyborg (10kr) med ett typsnitt jag gillade och därmed blev jag lat och gick på det!

När jag hade mätt och mätt igen för att få det rakt ritade jag dit siffrorna med blyerts innan jag fyllde i dem med en svart, högblank och oljebaserad färg. Det gav en lite stämplad, nästan upphöjd effekt som dessutom inte blev alltför chabby chic ihop med den råa brädan. Klädnyporna limmade jag fast med limpistol, skulle det bli tyngre paket i framtiden får jag skruva fast dem, men jag tror nog att det ska hålla. Ett tag tänkte jag limma fast olika julband på klädnyporna, men just i år fick det vara!
Papperna får ju bli det som ändas med tiden, därför valde jag att vara ganska sparsmakad med julen på själva kalendern. Här är det papper från Rusta och hushållssnöre till (9kr/st resp. 29kr, det går åt så mycket mer än vad man kan tro!). Duploklossarna blev tacksamt fyrkantiga paket och de andra sakerna slog jag in i sparade småkartonger. Sist skruvade jag fast öglor och knöt ett vitt bomullsband till att hänga upp den i.

Nu göms den undan i garderoben och jag längtar efter att få hänga fram den till advent. Gör en sådan här nu för det var så himla roligt! Man kan köpa färdiga klädnypor och klistra på siffror eller göra på mindre tidskrävande sätt, men resultatet slår alla chokladkalendrar i världen!

2 kommentarer:

Le Petit sa...

Oj vilket pyssel! Så fin den blev. Så mysigt det kommer bli för fin lilla att öppna.

LMM sa...

Toppensnyggt!!!!! Det blir nog till att kopiera! Tack för inspirationen.