söndag 19 februari 2012

Pillerillkudde





Tage ska snart byta över från babyskydd till sin stora bilstol och därmed kommer han få betydligt bättre plats att röra sig när vi åker bil. Han sitter i baksätet vilket gör att man i framsätet aldrig kan hjälpa honom om han tappar något som han pillar med. Därför har jag sytt den här pillerillkudden!

Egentligen handlar det bara om att sy en kudde, lagom stor att passa i barnets knä, tvärs över bilbarnstolen. Därefter sätter bara fantasin och materialförrådet stopp! Jag köpte två små gossedjur på IKEA i helgen (5 kr/styck) och 50 cm av tyget Sofia (69kr/m) men resten hade jag hemma.

Här kan han nu pilla på träkulor, höra cellofanet prassla i blomman, suga på djuren som sitter fast i resårband, fingra på lappar i mängder (något som ibland verkar vara roligare än själva leksaken) eller plocka med knappar. En bonus är karbinhaken i ett av sidenbanden där man kan knäppa fast napphållaren eller bitringen som också gärna hamnar på golvet... Alltsammans sitter fast med hjälp av resår som träs runt stolen.

Superroligt att pyssla med, det kan ju liksom inte bli fel så länge allt sys fast benhårt med säkerhetssömmar åt höger och vänster. Så småningom lär jag nog sy en ny för omväxling förnöjer ju alltid!

torsdag 9 februari 2012

Barnleggings



Jag har sytt ett antal mysbyxor till Tage vid det här laget, det är ju så lätt och roligt så det känns onödigt att köpa i affär.

Den här gången blev det en lite annorlunda variant gjord av Mannens gamla cardigan. Jag klippte helt enkelt av ärmarna (då var ju muddarna på de båda benen redan snygga och klara, före detta armmuddar), mätte ut den önskade benlängden och sprättade upp sömmen på resten av ärmen för att sy ihop de öppnade sömmarna som grensömmar. Slutligen sydde jag på midjemudden i ett svart tricottyg.

Rekordsnabb sömnad, slim fit som jag gillar och så rätt för miljön!

Gåvagn 2



När kusinen föddes för snart tre år sedan fick han en läragåvagn från IKEA som jag stripade med hans namn (finns i arkivet under "platsfilm", även instruktion). Nu börjar det bli dags för Tage att knalla med en egen vagn och han fick en likadan av Farmor och Farfar i barnvälsignelsepresent.

Tyvärr gjorde sig inte hans namn i mitt favorittypsnitt, bokstaven T är inte så lätt att binda ihop med resten av namnet, men det fick bli en barnsligare variant med separerade tecken istället. Som bra är är kan man pilla bort texten om man ångrar sig, tröttnar eller tänker ekonomiskt när ett eventuellt syskon ska börja gå...

Köksburkar



För ett tag sedan såg jag en snygg detalj i IKEA-familytidningen, burkar med labelmaker-etiketter.

Gamla glasburkar går ju lätt att fynda på olika loppmarknader och själva etiketterna är i klassisk stil, utstansade i en manuell labelmaker. Jag äger tyvärr inte en sådan själv men fick låna för ändamålet av Kakan som använder den flitigt i sitt scrap booking-arbete.

Stilrent och perfekt i vårt kök!