söndag 11 december 2011

Julgranspynt





Julen hemma hon oss är väldigt klassiskt med dova röda färger blandat med grått och vitt, inget blingbling. Men i år blev granen kanske lite väl avskalad efter första klädningen, så gott som bara röda kulor.

Detta blev det ändring på idag efter lite egentid. Enklast möjliga blev det både hjärtan och kottar med röda band för att få lite mer variation bland kulorna. Jag häftade på röda band och grön sytråd på kottarna med hjälp av en häftpistol, slog en rosett och på trettio sekunder var det klart. Voila. Hjärtana sydde jag utifrån en enkel mall, passade på att smyga in sidenbandet i samma söm, vrängde, stoppade och limpistolade igen öppningen. Allt behöver inte alltid vara så noga! (I alla fall inte treveckorspynt som med största sannolikhet byts ut nästa år när det finns nya ideer.)

Sista bilden visar en kul detalj som jag såg på en julmarknad förra veckan: florsocker + tesil = vintrig snökänsla. Fungerar lika bra på blommor som på pepparkaksfatet. Att inspireras av andra är A och O i pysselvärlden!

Tavelvägg


Det är ingen hemlighet att jag är en sådan som gillar raka linjer, utan dem tycker jag att lätt att det blir rörigt. Jag önskar dock att jag kunde vara lite mer "en här, en där", i synnerhet när det kommer till inredning.

I vår första lägenhet stod allting på "IKEA-rad", tre här, tre där. I andra lägenheten kunde jag tänka mig "två och två och en udda-tänket" bland blomkrukor, tavlor och andra stilleben. Tredje gången gillt försöker jag nu inreda så att folk i alla fall kan få tro att sakerna har spontanplacerats runt om i boendet. Detta är lättare sagt än gjort.

Nu till saken. I Tages rum har det äntligen blivit något av den stora, vita väggen. Det blev foton för hela slanten, majoriteten tagna av Kakan, och jag ville få till just den där magasintypiska spontaniteten som andas bohem tillsammans med perfektion. Detta krävde ett par timmar, flera försök och en svägerska för att få till utan att det skulle bli allt för många raka vinklar. Resultatet syns på bilden, döm själva om vi lyckades...

torsdag 1 december 2011

Förkläde






Nu har det börjats med mat här hemma. Överallt skulle man kunna säga. Tage äter med god aptit men ändå slutar varje måltid med matspill på hela honom. Vi började med att köpa frottéhaklappar men de skyddade ju inte ärmarna som ju blir hårdast drabbade när händerna ska in och känna på maten emellanåt. Dessutom blir de missfärgade fort.

På IKEA finns det ett set med förkläden som fick bli inspiration för mitt. Det är one-size på dem och därmed alldeles för stora så jag utgick från en cardigan som passar bra på Tage. Ett framstycke, två bakstycken och en bit till ficka längst ned. jag var tveksam till att den behövdes, hur mycket mat hamnar egentligen där? Men så fick jag lära mig att den främst är avsedd för att vätskan hamnar där och inte på byxorna så då behöll jag den!

Tyget är PVC, som så mycket annat här på bloggen, med tricotmuddar (inte avstorkningsbara men mest komfortabla för halsringning och handleder). I bak satte jag kardborre som kan "spännas"olika hårt så att han kan växa lite. Svårast denna gång var att kantbanda, men jag blir lite snabbare för varje gång jag övar. I slutändan blev jag nöjd och förklädet fyller sin funktion!