söndag 27 mars 2011

Hokus Pokus-stol










Möbelrenovering kan vara en av mina absoluta favoritsysselsättningar, så när Svärföräldrarna frågade om vi ville använda Mannens gamla Hokus Pokus-stol (från 70-talet) till den kommande familjemedlemmen så blev jag överlycklig så länge som det var fritt fram att förnya. För även om retro kan vara inne, och även om man ibland ska låta affektionsvärdet få vinna så kommer jag aldrig gilla kombinationen orange och grönt!

Först blev det slipning och målartvätt i vårsolen, inte den roligaste delen av processen men ack så nödvändig. Efter det följde målning med en högblank, svart färg (donerad av Pappa, ca 2dl) i två omgångar. Jag ville dock behålla de träfärgade originaldelarna med det fina klistermärket så de lackade jag om istället. Sitsarna kläddes om i blank vaxduk av riktigt bra kvalitet som ska tåla mycket spill (198kr/m från Lui) och så fick det bli lite nya reservdelar för att få till finishen ytterligare: ratt(49kr)och rem (79kr)från Babyproffsen.

Tack vare att jag fick hålla till i Svärfars hobbyrum, med tillgång till alla hans redskap, och inte minst hans hjälp, så blev resultatet riktigt välgjort och jag är nöjd. Tillsvidare får det bli ett stilleben här hemma som passar bra när man får gäster, men så småningom är jag säker på att det kommer bli ett välanvänt vrålåk!

måndag 21 mars 2011

Pippitröja


Jag kan tyvärr inte sticka, men lyckligtvis har jag människor i min närhet som kan! Den här underbara pippitröjan i minsta storleken ska jag därför inte ta åt mig äran för. Detta blir istället som ett gästbloggsinlägg av en kollega på jobbet som i onsdags överraskade med en av de första presenterna till Magen.

Så himla fin!

söndag 20 mars 2011

Vagnskydd





När min lillasyster var liten så sydde mamma vagnskydd till hennes vagn, det vill säga fyra tygtossor med samma syfte som de blå man sätter på fötterna på sjukhus. I brist på andra pysselidéer gjorde jag ett försök att härma till vagnen som står och väntar.

Först klippte jag till kvadrater 54x54 cm av ett tyg som jag köpte för 15kr/m på Åhl'ensrean i julas, vek dem och klippte så att de blev till cirklar, då 54 cm i diameter. Efter det blev det mindre rolig fållning där en kanal blev till på 2 cm. Där igenom drog jag sist ett resårband, spände till och satte dem på hjulen!

Kanske inte så görsnyggt, men praktiskt och säkert uppskattat av de gäster man besöker när det är dåligt väger ute!

lördag 12 mars 2011

Pekbok








Nu var det ett tag sedan jag sydde eller pysslade något, men så igår hittade jag bloggen "365 saker att slöjda" vilket ledde till direkt inspiration och idag till en pekbok. Det hela kan väl klassas som busenkelt ända fram till det att man ska ficka själva ryggen ska sys på och man inser att man har valt att göra för många sidor!

Först gjorde jag en riktig tyginventering för att se vad det fanns för stuvar i gömmorna som skulle kunna bidra till lite färg- och formstimuli (det hela kan sammanfattas som en sammanfattning av IKEAS kollektioner från de tre senaste åren!). Därefter gjorde jag en pappmall på 16x18cm och klippte ut alla mina "sidor", lekte redaktör för att få några lyckade färgkombinationer i sidordningen och sedan var det bara att sy ihop dem två och två. Räta mot räta, med en sida (den inåt ryggen) öppen för att det skulle gå att vränga och pressa noggrant.

Slutligen sydde jag ihop alla sidor och det gick precis, men när den täckande ryggen skulle på hade det blivit för tjockt. Jag klarade inte av att "kill my darlings" utan lät alltihop vara kvar och vände mig till räddaren i nöden: limpistolen! På framsidan fick det bli en liten ficka där nappar och andra småprylar kan gömmas.

Tadaa!