lördag 28 augusti 2010

Tights





För ett tag sedan sydde Emsters Alster ett par smala mysbyxor till sin son (bild 1) och jag frågade om inte jag kunde få ett par likadana för de såg så himla sköna ut! Hon tog dock inte min förfrågan på allvar, så vad gör man? Syr ett par såklart!

Jag var en snabbis på stan idag, och Ohlssons reade ut det sista nu. Mitt tygval blev därför klockrent, ett par meter randig tricot för 35 kr och jag har dessutom gott om tyg kvar efter att ha sytt mina långkalsonger/tights. Mudden var det dock ordinarie pris på, 79 kr/m men det är alltid kul när man känner att det lönar sig att sy eget.

Det var samma syprocedur som med tidigare byxor här på bloggen som gällde, men mönstret ritade jag från ett par andra bomullstights den här gången. Resultatet blev kanske ingenting som jag visar mig ute i, men oj så goa de blev!

fredag 27 augusti 2010

Bröllopsdekorationer










För drygt tre månader sedan bytte jag bort mitt Banckefternamn och blev fru. Inför den stora bröllopsdagen pysslades det en hel del, allt i det svartvitrandiga temat.

Eftersom jag gillar att göra saker och ting personliga med tryck, var ju detta ett tillfälle att överarbeta kungligt, även om tryckeriet fick hjälpa till när den egna skrivaren inte klarade av att förverkliga visionerna! Det genomgående monogrammet och designen på text och annat gjorde jag dock själv som pdf-mallar till företagsproffsen. På bilderna syns lite av allt det roliga som blev till under alla förberedelser:

1. Brudparet!

2. Dukningen - Dunilinservetter, ett bra budgetalternativ till linneservetter (40kr/10st).
3. Dukningen - vitt, vitt, vitt... Och kandelabrar!
4. Serveringsförkläden - mammas verk, så jag ska inte ta åt mig äran. Korta förkläden i ett tätt/grovt linnetyg (69kr/m) samt monogrammet i maskinbroderi. Fejkhanddukar i samma material.
5. Tackkort - Randigt inslagspapper från Lagerhaus (29kr/5m) för att hålla ihop kortet med det medskickade gruppfotot, annars bara företagstryckt med en liten sidenbandsdetalj med "tack-tag"
6. Presentaskar/Placeringskort - fyllda med vitt godis, själva asken kommer från Thomas Sabos Charmskollektion (fick specialköpa dessa genom sommarjobbet). Enkla papperslappar med namn och sidenband.
7. Inbjudningskort - framsidan med tryckeritryckt monogram, de bigade även kanterna för att undvika pappersflisor. Randigt inslagspapper och trädda sidenband genom det övre lagret.
8. Inbjudningskort - baksidan visar hur man alltså drog upp själva texten med hjälp av en skalpellutskuren halvcirkel.
9. Rispåsarna - handgjorda från A5 efter enklaste påsmodell med två paket buljongtärningar som storleksmall! Trycket (monogram fram och en personlig välkomsttext på baksidan) utskrivet från egen skrivare. Utstansade hål med knutna sidenband. Detta var mycket tidskrävande och jag skulle aldrig göra om det!

Önskar det fanns fler tillfällen i livet som inkluderar så mycket papperspyssel!

onsdag 25 augusti 2010

Fickursband



Det här med att jobba var jobbigare än vad jag mindes det som, och det leder till slöa kvällar utan särskilt mycket pyssel, men ett litet ett blev det ändå i sömnigt tillstånd:

När jag fyllde år fick jag ett fickur av Mannen. Jag har haft det i en lång silverkedja men letar fortfarande efter en lite grövre lösning, gärna i någon slags flätat läder. Tills vidare fixade jag i alla fall ett utbytbart, lite bredare band för att variera med ibland. Men om någon vet om något snyggt läderband så säg gärna till!

söndag 22 augusti 2010

Blommig top







I somras köpte jag en top som jag tycker väldigt mycket om (bild 1), och i helgen bestämde jag mig för att göra ett försök att kopiera modellen i ett tyg som jag hade hemma (Tygkompaniet, 49kr/stuv). Det visade sig bli en riktig kamp med lika mycket sprättning som tid vid maskinen för att få det fint. Kragpartiet med fyrtiofemgradiga vinklar var det som ställde till problem, trots att jag försökte vara extremt noggrann.

Annars gick det till följande: Klippte ut mönster efter den gamla tröjan (bild 2), vändsydde alla fyra kragdelar var och en för sig (bild 4) och satte i öljetterna (bild 3) i framstycket innan den vändsyddes och sattes ihop med de tre andra delarna (la även en extra förstärkning kring ringarna för att de skulle fästa ordentligt). La upp fram- och bakstycket samt sydde ihop dessa innan kragen (höll dem centrerade tack vare två nålmarkeringar som alltid skulle möta varandra, bild 5) sattes ihop med dessa plus sydde en stickning som dekoration. Näst sist på med ärmarna som lagts upp och passats in till armhålen (detta var extremkrångligt för att få det snyggt och jämnt.) Slutligen satte jag ett band i öljetthålen och en etikett som krona på verket!

Men slutet gott, allting gott och imorgon har jag en ny top att ha på mig till jobbet!

fredag 20 augusti 2010

Gungstol



Där vi bor finns en riktigt mysig, lite finare antikaffär. I vanliga fall handlar jag inte på sådana ställen eftersom mitt mål oftast är att få pyssla om begagnade möbler till någonting nytt och roligt, inte att ha dem som de är; second hand och loppis ska det vara! Men så kommer plötsligt det där undantaget som bekräftar regeln: Gungstolen med stort G.

En svartlackad sextiotalspärla som visserligen fick en ny dyna med nytt tyg, men som i övrigt var toppfin. Tyget kommer från Åhléns (69kr/m) men tyvärr finns ingen bild på det mossgröna/orangea tyget som fanns innan. Det var knappast originalsitsen det heller så det gjorde inte ont i mig att byta.

Drömpbilden för gungstolen är ett vardagsrum med vitlaserat trägolv, helväggspärlspont och en alldeles äkta bit Josef Frank, kanske i nästa boende...

Materialkataloger


Inte alla ingår i ett mentorspar där den andra hälften lägger roliga pysselkataloger på arbetsbordet! Grossistmagasinen från Slöjddetaljer och Textilhuset blev perfekta fredagspresenter från syslöjdskollegan!

torsdag 19 augusti 2010

Väggträd



Med många företagsproducerade träd som förebilder (tar alltså inte åt mig hela designen här, dock är det det enda med ett löv som jag känner till), ritade jag denna väggdekoration. Först i liten A4-skala och sedan förstorade jag skissen med hjälp av ett skalenligt rutmönster (från 1:1 till 1:20), liknande de som fanns i pysselböckerna när man var liten.

Min morfar är snickare och har genom åren hjälpt mig förverkliga många träidéer, från barbiemöbler till just detta träd. MBF-skiva, sticksåg och sist distansklossar för att få ut trädet från väggen och skapa en "3D-känsla". Jag valde exakt samma kulör som väggen för att man bara ska ana att det finns någonting där, men vid nästa flytt vill jag nog ha det högblankt och eventuellt mot en färgad fond för att lyfta fram det mer. Självklart kan man även ha någon form av ljusslinga bakom och använda skapelsen som en lampa.

tisdag 17 augusti 2010

Jeansbyxor




Mest för att bevisa att jobbet inte är allt valde jag att, en helt vanlig vardagskväll efter träningen, sätta mig ner och sy ett par nya byxor. Det blev ett par jeansbyxor med breda muddar, något längre än de tidigare som jag sydde.

Dessa känns dock lite mer jobbvänliga och tack vare fickorna med grova stickningar i vitt så sticker de ut lite. Jag tvekade länge om jag skulle ta just vitt, eller om jag skulle gå på marinblått men ångrar mig inte nu, utan dem skulle det blivit mer mysbyxa av det hela. Annars är det samma mönster som de andra brallorna, något förminskade i framstycket bara för att bli lite mer välsittande.

Mycket nöjd och glad somnade jag senare igår som en stock, lycklig över att jag hade bevisat för mig själv att pyssel inte bara tillhör semestern!

Kalenderlyft



Så var den underbara semestern slut och och skolan har dragit igång igen. I vanliga fall brukar jag köpa en kalender från personligalmanacka.se i samband med starten, men i år bestämde jag mig för att testa min första lärarkalender. Nog för att gratis är gott, men det är inte alltid estetiskt tilltalande så det fick bli lite piff på standardvarianten.

Efter den gamla devisen "släng inget" så återanvände jag gamla almanacksdelar som jag hade sparat så som gummisnodden (fastsatt i utstansade hål med hjälp av håltången), linjal, plastfickor och lite annat som gjorde den personlig. pappret är från Panduro (14kr/ark) och bokstäverna likaså (det syns knappt på bilden, men mitt namn står mitt på i vita luftbokstäver.)

Jag påstår inte på något sätt att detta är värt all cyberspaceuppmärksamhet, men det är trots allt ett pyssel!

fredag 13 augusti 2010

Halltavla




De allra enklaste pysslen blir oftast bäst, tycker jag. Kanske är det därför som jag gillar kom-ihåg-tavlan i hallen så mycket? Det är egentligen bara en ram, "Ribba", från IKEA som har en vanlig datautskrift inuti sig med texten "Jag ville bara säga att...". Syftet är självklart att man ska kunna skriva ett meddelande på glaset när man går eller för att hälsa en speciell gäst välkommen.

Jag har bytt innehållet i ramen några gånger, bara haft en tyg- eller tapetbit som bakgrund. Man kan naturligtvis skriva tester, skriva ut en pratbubbla, sätta in en barnteckning eller något annat som gör tavlan personlig. Supersimpelt.

torsdag 12 augusti 2010

Nyckelband


Idag har jag väl inte varit sådär väldigt kreativ, men efter att ha förberett lite inför skolstarten på måndag så satte jag mig ändå vid maskinen för att ta tillvara på lite tygrester och fortsätta förberedelserna.

Många bloggsömmerskor syr till småbarn och en vanligt förekommande pryl är då napphållaren. Jag är inte i behov av sådana men däremot nyckelhållare till jobbet. Varför inte variera färgerna på banden istället för på kläderna? Ska nog köpa 10 cm vitprickigt på blå och röd botten, en storfavorit i mönsterväg.

Inget jättesteg för mänskligheten men lite pysslat blev det!

onsdag 11 augusti 2010

Muddbyxor







Idag har regnet öst ner här i Karlstad och jag har suttit vid symaskinen och ignorerat det faktum att det kan vara hösten som är här. Hemska tanke. Resultatet blev ett par roströda (inte orangea som bilderna säger) linnemuddbyxor, efter samma mönster som mysbyxorna i inlägget nedan.

De nya utmaningarna var det här med fickor, stickning och blandning av tygsorter, annars gällde samma turordning som i beskrivningen innan. Fickorna klippte jag till samtidigt, dubbelvikta (bild 2), för att få dem så lika som möjligt. Sedan gjorde jag tre lager överlappningsstickning kring själva fickan (bild 3) för att få det lite "rufft" (pressarfotsbyte och grejer - stolt!) och sist sydde jag på dem, innan fram- och bakstycket satt ihop för enkelhetens skull.

Det blev lite konstigt att sy när det ena tyget är helt stumt, och det andra är stretchigt. Jag tyckte att det var svårt att få de båda att löpa likadant i maskinen. Annars gick processen hyfsat smärtfritt med bara en tabbe då jag satte ena benmudden med sömmen framåt... bara att bryta ihop och gå vidare!

Ska du testa detta? Tvätta tyget innan, jag gjorde det för hand och vattnet blev knallorange vilket inte hade varit en hit mot den vita muddranden vid första tvätten...

tisdag 10 augusti 2010

Velourbyxor








Jag har skapat ett monster, ett plagg som jag aldrig kommer vilja kliva ur: velourmysbyxan! Detta är första gången som jag syr i ett stretchtyg, och det visade sig efter lite manualläsning vara lättare än vad jag först trott. Därför blev det även ett par till Mannen, strax efter att jag sytt de randiga till mig själv.

Först rita mönster efter Emsters Alsters original (se länk till min förebild i marginalen), naturligtvis med sömnsmån. Jag gjorde mina endast 80 cm långa eftersom jag ville ha extra långa muddar med lite "benvärmarkänsla". Sedan sy ihop framstyckena, efter det bakstyckena och slutligen de nya båda delarna med en söm längs hela benens insida och i grenen. Då ska det förhoppningsvis se ut som på andra bilden. Efter att sidosömmarna sytts ska midje- och benmuddarna sys på. Detta gjorde jag genom "diagonalprincipen", det vill säga först nåla fram, sedan tvärs över bak, höger sida och sedan tvärs över till vänster o.s.v fram till det ser ut som på fjärde bilden: nålar över allt! Sist sy dessa och börja mysa!

Ska du testa detta? Se till att velourriktningen blir rätt, på de första sydde jag fel och man måste smeka byxbenen uppåt för att det ska kännas rätt! Att välja ett mönstrat tyg var svårare än det enfärgade, såklart, eftersom det skulle mönsterpassas på alla ledder. Samtidigt kan det hjälpa för att trådriktningen ska bli rak.

Mycket text och många bilder, i hopp om att jag förklarat någorlunda klart!